Ce înseamnă filtru HEPA, avantaje și dezavantaje

ConexClean > Blog > Ce înseamnă filtru HEPA, avantaje și dezavantaje

Ce înseamnă filtru HEPA, avantaje și dezavantaje

Filtrele HEPA sunt una dintre cele mai cunoscute metode de curățare a aerului. De fapt, când oamenii se gândesc la un filtru de aer, se gândesc la un filtru HEPA. Cu toate acestea, filtrele HEPA – și toate filtrele, de altfel, au limitări care trebuie luate în considerare atunci când alegeți o unitate de curățare a aerului pentru casa sau biroul dvs.

Deoarece sistemele de filtrare (HEPA și alte filtre) curăță aerul contaminat oferindu-ne aer mai curat, eficiența lor depinde în mare măsură de cantitatea de aer filtrat pe care o asigură într-o anumită perioadă într-un anumit spațiu. În consecință, majoritatea agenților de curățare a aerului de tip filtru au ventilatoare mari, adesea puternice, deoarece curăță doar aerul pe care îl pot filtra prin acestea.

Historia filtrului HEPA

HEPA este un acronim pentru Filtrul de Aer cu Particule de Înaltă Eficiență, utilizat în aplicațiile militare ale S.U.A., care au început în preajma celui de-al doilea război mondial. Cu ajutorul unui astfel de filtru s-au curățat echipamente militare, armanent și diverse tipuri de muniție. Definiția exactă a unui HEPA variază într-o anumită măsură de la o țară la alta și de la un producător la altul în ceea ce privește eficiența pentru o anumită metodă de testare.

Un filtru HEPA convențional constă dintr-o foaie continuă de hârtie specială precum un filtru de fibră de sticlă, care este pliat în “V” cu separatoare de aluminiu ondulate între pliuri. Aceasta formează elementul de filtrare, care este apoi legat într-un cadru rigid folosind un compus special de poliuretan. Filtrele standard sunt produse într-o gamă diversă de dimensiuni și în două adâncimi standard de 150 mm și 300 mm.

Avantaje ale filtrului HEPA

Filtrele de aer precum HEPA ajută la eliminarea contaminanților și a impurităților din aer. Filtrul HEPA poate elimina aproximativ 99,9% din particulele de praf mai mari de 0,3 microni (măsura standard pentru microni). Filtrele HEPA pot curăța aerul de praf, polen și aproape toți poluanții prezenți în aer.

Unele purificatoare precum sunt cele HEPA sunt concepute ținând cont de persoanele care suferă de astm. Astfel de purificatoare pot curăța aerul de tot felul de particule care cauzează alergii și chiar alte impurități, astfel încât pacienții să poată respira aer pur.

Purificatoarele de aer pot absorbi fumul și chiar elimină orice miros în aer. Acestea sunt de mare ajutor persoanelor care au probleme de sănătate deoarece acestea ajută la curățarea celor mai mici particule din aer.

Pentru a evita mirosurile neplăcute din aer, purificatoarele de ozon sunt eficiente deoarece sunt capabile să elimine mirosurile medicinale, mirosul de gătit greu și fumul de țigară.

Protejarea decorului camerei, a mobilierului, reducerea întreținerii casei și chiar a pericolele de incendiu provenite de la echipamentele de încălzire reprezintă alte avantaje ale purificatoarelor de aer.

Dezavantaje ale Filtrului HEPA

Pe lângă avantaje, acest filtru de aer are și câteva dezavantaje. Filtrele HEPA nu pot fi curățate pentru a elimina încărcarea cu particule și praf și trebuie înlocuite ca un ansamblu complet, adesea cu un cost anual semnificativ. Pe măsură ce crește încărcătura de particule, filtrarea aerului se va face din ce în ce mai greu, fiindcă scade presiunea filtrului. În unele aplicații, încărcarea neuniformă a filtrului va determina un flux neuniform de aer prin filtru și o scădere a eficienței. În plus, sistemele de filtrare HEPA ieftine nu sigilează camera de filtrare în mod corespunzător, astfel încât aerul contaminat trece pur și simplu prin găuri și înapoi în aerul înconjurător.

Unii producători vă pot anula garanția pentru sistemele de filtrare dacă nu înlocuiți filtrul conform unui program specific și majoritatea nu vor acoperi daunele cauzate aparatului prin filtre înfundate, ceea ce poate provoca arderea motorului ventilatorului.

Chiar și filtrele mari de aer HEPA pot purifica aerul doar într-o singură cameră sau cel mult un apartament mic. Acest lucru se datorează faptului că, pentru ca aerul să fie curățat, acesta trebuie să treacă prin filtru. În consecință, ele pot curăța numai aerul care se află în apropiere. În timp ce unele sisteme de filtrare dispun de un cărbune subțire sau alte medii de filtrare care pot absorbi mirosurile, ele tind să aibă un efect redus asupra mirosurilor și practic niciunul asupra bacteriilor, virușilor, germenilor și ciupercilor, cum ar fi mucegaiul.

Filtrele HEPA sunt extrem de fragile și pot fi deteriorate în timpul instalării, curățării, și chiar în timpul mutării dintr-o parte într-alta.

Unitățile HEPA sunt de obicei zgomotoase – sună adesea ca un aparat de aer condiționat. Unele sună chiar ca niște mașini de tuns iarba mici!