Curățarea cu gheață carbonică

ConexClean > Blog > Curățarea cu gheață carbonică

Curățarea cu gheață carbonică

În comparație cu alte metode de curățare obișnuite, curățarea cu gheață carbonică sau gheață uscată este o metodă deosebit de eficientă și protejează mediul, materialele și suprafețele tratate. Avantajul fundamental al acestei metode de curățare este că peleții se volatilizează după contactul cu suprafața. Singurul reziduu rămas este murdăria care a fost îndepărtată. Din acest motiv, curățarea cu gheață carbonică este un sistem eficace care nu afectează mediului sau suprafață tratată, deoarece nu este abrazivă.

Ce este gheața carbonică ( uscată)?

Peleții de gheață carbonică utilizați pentru curățarea cu jet provine din forma solidificată de CO2 (dioxid carbon) obținut la o temperatură de -79 ° C. CO2 este un gaz inodor, netoxic, care este folosit, printre altele, în industria băuturilor ca aditiv în bere, apă minerală și altele. Are efect de prelungire a aromei și durabilității. De asemenea, se folosește în industria alimentară pentru răcirea cărnii. Se folosește și pentru curățenie.

Cum se produce gheața carbonică?

Dioxidul de carbon lichid din rezervorul de acumulare la presiune joasă este orientat către un echipament special numit peletizator și decomprensat printr-o supapă de dozare. Datorită acestei expansiuni este produsă zăpada de gheață carbonică, cu o temperatură de -79 ° C. Un piston situat în interiorul peletizorului presează zăpada de gheață carbonică printr-o matrice care produce așa-numiții peleți de gheață carbonică de 3 mm și densitate mare.

Cum funcționează curățarea cu gheață carbonică?
Gheața carbonică este plasată în recipientul de care dispune mașina folosită în acest scop. De acolo peleții sunt transportați printr-un dispozitiv de dozare și aer comprimat spre furtun. Prin duze mari de înaltă performanță, calculate exact pentru fiecare aplicație, peleții sunt proiectați împreună cu aerul comprimat pe suprafața care urmează să fie curățată.
Datorită răcirii bruște a suprafeței  (-79 ° C), murdăria aderentă se crapă, se desprinde din materialul de bază (efect termic) și este definitiv curățată de peleți (efect mecanic). Suprafața curățată nu se deteriorează, deoarece, după cum deja am precizat, peleții nu sunt abrazivi, iar când ajung la suprafața care urmează să fie curățată, ei se transformă în gaz, și rămân doar urmele murdăriei eliminate. În acest fel,  se evită costuri suplimentare și pierderi de timp.

Caracteristici ale curățării cu gheață carbonică

– Aceasta prezintă o serie de proprietăți care o transformă într-o metodă avantajoasă spre deosebire de alte tehnici de curățare.
– Nu se produc deșeuri secundare.
– Ca și în cazul metodei de curățare cu injecție cu nisip sau particule de porumb, pur și simplu se produce gaz de CO2 care trece în atmosferă.
– Este o metodă de curățare rapidă. De obicei nu este necesară o mare pregătire și nici curățare anterioară sau ulterioară a zonei de lucru.
– Nu prezintă costuri ridicate, deoarece nu trebuie colectate / tratate deșeurile secundare și nu trebuie curățată ulterior zona de lucru.
– Materia primă nu este scumpă, iar curățarea este rapidă.
– Poate fi ușor robotizată.
– Este sigură, atât pentru personalul responsabil de efectuarea curățeniei, cât și pentru echipamentele sau suprafețele care trebuie curățate. De asemenea, impactul asupra mediului este scăzut.
– Produsele folosite nu deteriorează suprafețele și nu sunt corozive. În plus, peleții de gheață carbonică nu sunt abrazivi și nu deteriorează suprafața care trebuie curățată.

 

Aplicații

Curățarea cu peleți de CO2 oferă în general, o serie de avantaje (pe care le-am prezentat mai sus) de care este indicat să țineți cont când vreți să efectuați o curățare cu gheață carbonică. Practic orice produs care se curăță cu apă sub presiune, cu jet de nisip sau alte metode similare poate fi curățat cu peleți de gheață carbonică.
Această tehnică este aplicabilă în multe industrii: aeronautică, nucleară, farmaceutică etc. Se pot curăța prin această metodă piese, matrițe, prese, cuptoare, rezervoare, conducte etc.
Desigur, este, de asemenea, utilizabilă în sistemele de generare a energiilor, pentru curățarea diferitelor elemente cum ar fi preîncălzitor, boiler sau generatoare. De asemenea, este posibilă eliminarea straturile de oxid prin tehnici criogenice.
Această metodă de curățare poate fi considerată metoda viitorului. Dacă vreți să aflați mai multe informații despre ea sau despre diferite alte metode de curățare, vă sfătuim să apelați la specialiștii Conex Clean.
Conex Clean este o firmă de curățenie profesională din București care oferă servicii de înaltă calitate. Contactându-i pe reprezentanții ei veți putea beneficia de servicii de curățenie birouri, curățenie generală, servicii DDD etc., care se bazează pe tehnici de curățare de ultimă generație.