Importanța menținerii igienei în spitale

ConexClean > Blog > Importanța menținerii igienei în spitale

Importanța menținerii igienei în spitale

Curățenia în spitale este unul dintre cele mai importante aspecte, deoarece acestea sunt locuri care necesită un nivel ridicat de dezinfecție pentru a preveni posibilele probleme de sănătate. Personalul responsabil cu igiena într-un spital ar trebui să cunoască bine protocoalele și să fie pregătit corespunzător.

Lucrul într-un mediu curat și dezinfectat ajută la reducerea cu aproximativ 99% a numărului de microorganisme potențial periculoase.

Riscul transmiterii directe a unei infecții de către o suprafață este minim, dar poate contribui la contaminarea încrucișată secundară prin intermediul mâinile celor care lucrează în spital sau a instrumentelor care intră în contact cu aceste suprafețe. De aceea, igiena mâinilor acestora și dezinfecția suprafețelor este extrem de importantă.

S-a demonstrat că multe tipuri de viruși sunt capabili să supraviețuiască pe suprafețele din spitale sau pe paturi și echipamente. Factorii care favorizează contaminarea mediului în spital sunt următoarele:

  • Mâinile muncitorilor în contact cu suprafețele.
  • Neutilizarea tehnicilor de bază de către cei care lucrează în spital.
  • Menținerea suprafețelor umede.
  • Menținerea suprafețelor pline cu praf.
  • Așternuturi murdare.
  • Menținerea materiei organice.

În cadrul unui spital, nu toate zonele prezintă același risc în cazul transmiterii infecțiilor din cauza lipsei de curățenie, astfel că se poate face o clasificare:

Aria critică: unde există un risc ridicat de infecție, fie pentru că se efectuează proceduri de risc, fie se găsesc pacienți imunocompromiși.

Zona semicritică: unde se găsesc pacienți cu boli infecțioase cu transmitere scăzută și boli non-infecțioase.

Zona non-critică: restul de zone unde nu există pacienți și nu se efectuează proceduri de risc.

Misiunea serviciului de curățenie a unui spital este de a pregăti mediul pentru activitățile sale, de a menține ordinea și conservarea echipamentelor și facilităților, evitând în principal diseminarea microorganismelor.

În ceea ce privește tipurile de curățenie, există două tipui în funcție meticulozitatea sa:

  • De rutină: cea care se desfășoară zi de zi pentru a curăța și organiza mediul, a înlocui materialele de consum zilnic și a colecta deșeurile.
  • După externare: cea care se efectuează după ce pacientul a fost externat și este mult mai exhaustivă, deoarece include curățarea pereților, tavanelor, a întregului mobilier etc.

 

Produse de curățare și de dezinfect

Curățarea constă în îndepărtarea prafului și a petelor vizibile. Acest proces contribuie la reducerea microbilor din saloane. Un produs de curățare bun trebuie să fie capabil să dizolve grăsimile, să disperseze și să elimine murdăria, să dizolve proteinele. Pentru a efectua curățenia, există două produse esențiale: săpun și detergent.

Săpunul este un produs pentru spălare și curățare domestică, compus din săruri alcaline ale acizilor grași.

Detergentul este un produs destinat curățării suprafețelor și țesăturilor. Surfactantul modifică proprietățile apei prin reducerea tensiunii superficiale și facilitarea penetrării acesteia pe suprafețe.

În ceea ce privește produsele destinate dezinfecției, cel mai important este alcoolul etilic și alcoolul izopropilic. Aceste tipuri de alcool pot fi utilizate pe suprafețe sau obiecte prin frecare. Se aplică ușor și au acțiune imediată, dar dezavantajul este că sunt inflamabile, volatile și produc o rezecție a pielii.

 

Echipament pentru menținerea igienei în spitale

Pentru o curățenie eficientă în spital este necesar să se utilizeze echipamente specifice. Mașina de spălat diverse suprafețe permite spălarea unor zone de dimensiuni diferite datorită înlocuirii periilor acestora. Aceste mașini curăță, absorb soluția de pe sol și îl usucă, neîmpiedicând trecerea oamenilor.

Mașinile automate de spălat cu injecție impregnează solul cu o soluție de îndepărtare a murdăriei cu ajutorul discului cu care sunt prevăzute. Ulterior se clătește suprafața cu apă cu ajutorul aspiratoarelor cu apă.

Aspiratoarele cu praf și lichid au două funcții separate, ceea ce este important să rețineți. Înainte de a fi folosit pentru lichide, filtrul de praf trebuie să fie înlăturat, iar în caz contrar, trebuie să îl uscați complet înainte de a-l folosi pentru praf.

 

Procesul de curățenie

În momentul efectuării procesului de curățenie pentru a menține igiena spitalului, este important să se urmărească o serie de procese pe care le vom enumera:

Începeți din zonele mai puțin murdare și îndreptați-vă către cele mai murdare și de la cele mai înalte la cele mai joase.

Suprafețele înalte trebuie curățate cu un dezinfectant impregnat pentru a evita dispersarea prafului.

Pereții, ferestrele și ușile trebuie curățate în mod regulat, chiar dacă nu par murdare.

Suprafețele orizontale, cum ar fi mese, scaune sau paturi, trebuie curățate cu o cârpă cu detergent.

O atenție deosebită trebuie acordată salonului pacientului și curățat exhaustiv și cu atenție.

Băile trebuie curățate cel puțin o dată pe zi și eliminate ciupercile care pot există în rosturilor plăcilor de faianță și gresie.

Curățenia trebuie efectuată cu mișcări într-o singură direcție, pentru a nu contamina zonele deja curățate.

De asemenea, curățenia poate fi efectuată de o firmă de curățenie din București. Este vorba de Conex Clean, cea care oferă servicii de curățenie diverse: curățenie birouri, curățenie generală, servicii DDD etc.

Spor la curățenie cu Conex Clean!