Cum exterminam sobolanii

Atat sobolanii, cat si soarecii, gandacii si mustele au obiceiul urat de a incerca sa coexiste cu noi, desi nu sunt o companie placuta.

Cazul sobolanilor este si mai alarmant, deoarece, desi unele specii sunt folosite in laboratoare sau servite ca delicatete in anumite parti ale lumii, ei provoaca dezgust si frica in general.

Aceste rozatoare, care colonizeaza intreaga planeta, au o reputatie proasta din mai multe motive. Se inmultesc foarte rapid si au o capacitate enorma de adaptare. Putem preveni prezenta acestor rozatoare neplacute si de temut, urmand cateva sfaturi.

In orase sau in mediul rural, nu este usor sa scapam de prezenta lor. In apartamentele si casele situate in centrele urbane, trebuie luate in considerare urmatoarele riscuri:

sobolanii de obicei vin din canale, subterane, garaje, spatii de depozitare si parcuri, de unde pot intra in case in cautare de hrana.

Acestia de obicei intra in casa de pe strada prin jgheaburi si canale de scurgere, urcand pe pereti sau folosind scobiturile si santurile.

Prin urmare, o buna intretinere a zonelor comune este fundamentala, deoarece fara curatarea gradinilor, containerelor de gunoi comunitare, galeriilor comune si gradinilor de cartier, le vom incuraja aparitia.

Daca locuim la etaj inferior sau partener, este indicata instalarea de gratii de metal la ferestre sau chiar obloane pe care sa le inchidem pe timp de noapte, in plus fata de jaluzele, deoarece in timpul zilei este mult mai dificil pentru ei sa intre din cauza zgomotului si miscarii. Auzul lor fin ii va tine pe loc.

Daca detectam prezenta rozatoarelor in cladire, nu trebuie sa depozitam prea multa hartie, carton sau tesaturi, daca nu este cu adevarat necesar, iar daca facem acest lucru, trebuie sa le schimbam frecvent locul si sa-l curatam in profunzime.

De asemenea, trebuie sa scoatem gunoiul zilnic si sa-l pastram cu capacul cosului bine inchis. Pe piata exista diverse modele de cosuri de gunoi cu inchidere automata.

Daca locuim la tara, este si mai indicat sa ne protejam ferestrele.

Daca situatia este alarmanta sau exista depozite sau incaperi inchise in apropierea casei noastre, pline de mizerie necuratata, de unde i-am vazut intrand si iesind, este bine sa anuntam persoanele responsabile pentru a se ocupa de deratizare.

In comunitatile de vecini, magazine si cladiri de birouri, cel mai bine este sa apelam la serviciile firmelor de curatenie, deoarece multe dintre ele, pe langa serviciile de curatenie, au servicii de combatere a daunatorilor, rezolvand problema prevenirii si eliminarii.

Conex Clean, o firma de curatenie profesionala din Bucuresti ofera servicii DDD de cea mai buna calitate, la preturi exceptionale. De asemenea, specialistii sai in curatenie ofera pe langa acestea si servicii de curatenie birouri, curatenie generala etc. 

Evitarea si impiedicarea aparitiei sobolanilor printr-o curatenie exemplara.

Exista o cauza directa intre aparitia sobolanilor si a soarecilor si murdaria dintr-o casa in care nu se face curatenie.

sobolanii, ca orice alte animale, prefera sa-si faca culcus intr-un loc mai sigur si mai confortabil pentru pui si unde pot gasi mancare.

Desi putem gasi un sobolan sau un soarece in orice parte a casei, locul preferat va fi bucataria, camara si baia.

Curatarea suprafetei nu este suficienta, mai ales daca exista deja semne ale prezentei lor, cum ar fi urme de excremente. Putem urma urmatoarele sfaturi privind curatenia:

-Scoaterea mobilei de bucatarie sau curatarea pe sub ea si in interiorul ei. inlaturarea oricarui tip de resturi din colturile pardoselei, sertare, mobilier sau blat, folosind mai intai un aspirator si apoi o carpa impregnata in peroxid de hidrogen, alcool sau amoniac.

Pentru a igieniza zonele si materiale care vin in contact cu produsele alimentare sau accesibile copiilor mici si animalelor de companie putem curata cu otet, sau folosi lamaie, care este, de asemenea, un dezinfectant si un aliat bun in curatenie. La final putem spala cu apa si sapun, asa cum facem de obicei.

Trebuie frecate temeinic pardoselile cu inalbitor, insistand asupra colturilor.

Daca avem animale de companie, zonele in care acestea mananca sau stau, vor fi o prioritate constanta in curatarea zilnica, impreuna cu bucataria si baia.

Fecalele sobolanilor si soarecilor pot fi foarte periculoase pentru sanatatea noastra, dupa cum am spus.

Daca trebuie sa curatam excrementele lasate de aceste rozatoare, trebuie sa o facem cu manusi de protectie si sa dezinfectam zona cu inalbitor sau orice dezinfectant. Trebuie sa nu lasam niciodata hrana expusa, sa depozitam alimentele in recipiente etanse sau in frigider.