WhatsApp

Ce inseamna filtru HEPA, avantaje si dezavantaje

Filtrele HEPA sunt una dintre cele mai cunoscute metode de curatare a aerului. De fapt, cand oamenii se gandesc la un filtru de aer, se gandesc la un filtru HEPA. Cu toate acestea, filtrele HEPA - si toate filtrele, de altfel, au limitari care trebuie luate in considerare atunci cand alegeti o unitate de curatare a aerului pentru casa sau biroul dvs.

Deoarece sistemele de filtrare (HEPA si alte filtre) curata aerul contaminat oferindu-ne aer mai curat, eficienta lor depinde in mare masura de cantitatea de aer filtrat pe care o asigura intr-o anumita perioada intr-un anumit spatiu. In consecinta, majoritatea agentilor de curatare a aerului de tip filtru au ventilatoare mari, adesea puternice, deoarece curata doar aerul pe care il pot filtra prin acestea.

Istoria filtrului HEPA

HEPA este un acronim pentru Filtrul de Aer cu Particule de inalta Eficienta, utilizat in aplicatiile militare ale S.U.A., care au inceput in preajma celui de-al Doilea Razboi Mondial. Cu ajutorul unui astfel de filtru se curatau echipamentele militare, armanentul si diverse tipuri de munitie. Definitia exacta a unui HEPA variaza intr-o anumita masura de la o tara la alta si de la un producator la altul in ceea ce priveste eficienta pentru o anumita metoda de testare.

Un filtru HEPA conventional consta dintr-o foaie continua de hartie speciala precum un filtru de fibra de sticla, care este pliat in "V" cu separatoare de aluminiu ondulate intre pliuri. Aceasta formeaza elementul de filtrare, care este apoi legat intr-un cadru rigid folosind un compus special de poliuretan. Filtrele standard sunt produse intr-o gama diversa de dimensiuni si in doua adancimi standard de 150 mm si 300 mm.

Avantaje ale filtrului HEPA

Filtrele de aer precum HEPA ajuta la eliminarea contaminantilor si a impuritatilor din aer. Filtrul HEPA poate elimina aproximativ 99,9% din particulele de praf mai mari de 0,3 microni (masura standard pentru particole). Filtrele HEPA pot curata aerul de praf, polen si aproape toti poluantii prezenti in aer.

Unele purificatoare precum sunt cele HEPA sunt concepute tinand cont de persoanele care sufera de astm. Astfel de purificatoare pot curata aerul de tot felul de particule care cauzeaza alergii si chiar alte impuritati, astfel incat pacientii sa poata respira aer pur.

Purificatoarele de aer pot absorbi fumul si chiar elimina orice miros din aer. Acestea sunt de mare ajutor persoanelor care au probleme de sanatate deoarece acestea ajuta la curatarea celor mai mici particule din aer.

Pentru a evita mirosurile neplacute din aer, purificatoarele de ozon sunt eficiente deoarece sunt capabile sa elimine mirosurile medicinale, mirosul de gatit greu si fumul de tigara.
Citeste si: Cum elimini mirosul de tigara din casa.

Protejarea decorului camerei, a mobilierului, reducerea intretinerii casei si chiar a pericolele de incendiu provenite de la echipamentele de incalzire reprezinta alte avantaje ale purificatoarelor de aer.

Dezavantaje ale Filtrului HEPA

Pe langa avantaje, acest filtru de aer are si cateva dezavantaje. Filtrele HEPA nu pot fi curatate pentru a elimina incarcarea cu particule si praf si trebuie inlocuite ca un ansamblu complet, adesea cu un cost anual semnificativ. Pe masura ce creste incarcatura de particule, filtrarea aerului se va face din ce in ce mai greu, fiindca scade presiunea filtrului. In unele aplicatii, incarcarea neuniforma a filtrului va determina un flux neuniform de aer prin filtru si o scadere a eficientei. In plus, sistemele de filtrare HEPA ieftine nu sigileaza camera de filtrare in mod corespunzator, astfel incat aerul contaminat trece pur si simplu prin gauri si inapoi in aerul inconjurator.

Unii producatori va pot anula garantia pentru sistemele de filtrare daca nu inlocuiti filtrul conform unui program specific si majoritatea nu vor acoperi daunele cauzate aparatului prin filtre infundate, ceea ce poate provoca arderea motorului ventilatorului.

Chiar si filtrele mari de aer HEPA pot purifica aerul doar intr-o singura camera sau cel mult un apartament mic. Acest lucru se datoreaza faptului ca, pentru ca aerul sa fie curatat, acesta trebuie sa treaca prin filtru. In consecinta, ele pot curata numai aerul care se afla in apropiere. In timp ce unele sisteme de filtrare dispun de un carbune subtire sau alte medii de filtrare care pot absorbi mirosurile, ele tind sa aiba un efect redus asupra mirosurilor si practic niciunul asupra bacteriilor, virusilor, germenilor si ciupercilor, cum ar fi mucegaiul.

Filtrele HEPA sunt extrem de fragile si pot fi deteriorate in timpul instalarii, curatarii, si chiar in timpul mutarii dintr-o parte intr-alta.

Unitatile HEPA sunt de obicei zgomotoase - suna adesea ca un aparat de aer conditionat. Unele suna chiar ca niste masini de tuns iarba mici!
Citeste si: Top 10 purificatoare de camera in functie de review-urile clientilor.

Intre timp, pentru o curatenie desavarsita, apeleaza cu incredere la Conex Clean. Citeste mai multe despre serviciile profesionale de curatenie pe conexclean.ro.

Joomla SEF URLs by Artio