Dezinsectia reprezinta actiunea de eliminare a anumitor antropode daunatoare, in principal insecte, prin intermediul unui ansamblu de tehnici si metode fizice, chimice si mecanice sau a masurilor sanitare de baza directionate catre prevenirea si controlul prezentei anumitor specii artropode daunatoare si enervante intr-un anumit habitat. Aceste specii sunt foarte daunatoare pentru oameni si nu numai.
Speciile cel mai des intalnite contra carora se ia o astfel de actiune sunt urmatoarele:
- plosnite
- purici
- paduchi
- acarieni
- musculitele negre
- molii (de haine, covoare)
- tantari
- viespi,
- furnici
- gandacul rosu de bucatarie
- gandacul negru de bucatarie
- Gandacul american etc.
Majoritatea acestor specii sunt insecte extrem de daunatoare, care fac necesara interventia specialistilor DDD.
Obiectivul principal al oricarui tratament de dezinsectie are rolul de a controla inmultirea populatiei de antropode in diverse zone.
Mijloacele de lupta contra antropodelor daunatoare
Contra acestor daunatoare, care ne pot afecta grav sanatatea se poate lupta prin intermediul a doua mijloace.
Primul mijlocul este cel profilactic (defensiv), iar cel de-al doilea mijloc este curativ (ofensiv). Cel profilactic, adica de preventie, se refera la luarea masurilor igienico-sanitare necesare, pentru a reduce cat mai mult posibil depozitele de materii organice in descompunere. Aceste materii favorizeaza dezvoltarea larvelor si accesul insectelor adulte la hrana. Actiunea profilactica are un caracter permanent si trebuie sa fie facuta o data la fiecare 3 luni.
Mijlocolul curativ, adica de combatere a acestor daunatoare, presupune luarea de masuri de combatere in focar. In acest fel daunatorii care exista sunt distrusi imediat. De obicei, combaterea daunatorilor este bine sa se faca la intervale de 10-14 zile pentru a distruge focarul. Aceasta etapa este urmata de dezinsectia profilactica.
Metode de dezinsectie:
In prezent, exista doua tipuri de metode de dezinsectie, una ecologica si una chimica. Cea ecologica are in vedere amplasarea unor capcane care au un suport adeziv, insectele ramanand imobilizate pe acest suport.
In cazul celei chimice se folosesc substante insecticide de ingestie si contact, care combat larvele si insectele adulte. Aceste substante pot fi aplicate sub forma de solutii, fumigatii, pulberi etc. Fac parte din grupele III si IV de toxicitate, conform produselor pesticide avizate de profilaxia sanitar-umana elaborata de Ministerul Sanatatii.
Serviciile de dezinsectie, dar si de deratizare si dezinfectie sunt foarte importante atat in mediul public, cat si in cel privat. O curatenie adecvata realizata de o echipa de pofesionisti precum si controlul insectelor daunatoare reprezinta factori cheie in evitarea aparitiei de boli transmisibile.
Dezinsectia contra gandacilor, puricilor, plosnitelor trebuie facuta tot timpul anului, iar cea contra insectelor zburatoare, trebuie facuta incepand cu luna martie si pana in octombrie - noiembrie, in functie de temperatura de afara.
Dintre firmele care presteaza servicii DDD (Dezinfectie, Dezinsectie si Deratizare) folosind personal calificat si substante avizate de catre Ministerul Sanatatii pentru profilaxia sanitar umana, face parte si Conex Clean.
Pe langa o echipa foarte bine pregatita sa faca fata diverselor situatii, Conex Clean dispune de echipamente specializate si de cele mai eficiente substante pentru a combate daunatorii de orice fel.
Conex Clean se ocupa de pregatirea operaţiilor de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie in conformitate cu specificul situaţiei din obiectivul de tratat, stabilind toate aspectele preliminare esenţiale legate de speciile daunatorilor de combatut, gradul de invazie şi extinderea in spaţiu, metodele de intervenţie ce urmeaza a fi aplicate, substanţele toxice de utilizat, necesarul de materiale şi echipamente specifice.
Totodata instruieste beneficiarul cu privire la acţiunile de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie de realizat, specificand cu precizie rolul şi modalităţile de intervenţie ale acestuia in cadrul acţiunilor, cu precadere in asigurarea curăţeniei ca etapa preliminara obligatorie pentru reuşita combaterii daunatorilor şi privind masurile de prevenire a eventualelor accidente ţinand seama de factorii de risc existenţi.
Echipa Conex Clean deruleaza efectiv lucrarile de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie, preparand soluţiile toxice şi momelile ratidice, aplicand metodele de combatere adecvate fara a periclita siguranţa mediului inconjurator.
Utilizeaza aparate cu acţionare manuala, pune in funcţiune, exploateaza şi opreste aparatele cu acţionare electro-mecanica şi a celor acţionate prin motoare cu ardere interna conform instrucţiunilor de lucru, respectand normele de protecţie a muncii şi de prevenire şi stingere a incendiilor specifice, in corelaţie cu particularităţile spaţiului supus tratamentelor.
Verifica si intretine echipamentele de lucru pentru mentinerea duratei de viaţa a acestora şi pentru protejarea suprafeţelor supuse acţiunii de dezinfecţie, deratizare, dezinsecţie in timpul derularii activităţilor.
Monitorizeaza suprafeţelor procesate şi aplica masuri corective de combatere pentru realizarea scopului final propus.