Cu ce se curata aurul - 3 metode simple si eficiente

Chiar daca aurul nu se pateaza usor spre deosebire de alte metale, exista totusi posibilitatea ca expunerea la praf si murdarie, la solutii de curatenie, chiar si aerul si umezeala sa il deterioreze in timp. Bijuteriile din aur trebuie intretinute corespunzator, astfel incat sa emane frumusete de fiecare data cand le vei purta. Iar pentru aceasta intretinere nu este nevoie sa apelezi la un bijutier profesionist.

Afla din acest articol cu ce se curata aurul, cateva metode simple de aplicat acasa.

Cu ce se curata aurul. 3 retete simple de preparat in casa

1. Curata aurul cu apa si sapun

Una dintre cele mai eficiente metodele de curatare a bijuteriilor de aur este utilizarea apei calde si a sapunului. Aceasta metoda functioneaza cel mai bine pentru piesele din aur simplu, fara pietre pretioase. Iata pasii pe care trebuie sa-i urmezi:

  1. Umple un castron cu apa calda si adauga cateva picaturi de sapun lichid;
  2. Adauga bijuteriile din aur in castron;
  3. Lasa-le la inmuiat aproximativ 20 de minute;
  4. Dupa usuca-le cu o carpa curata si uscata.

Cu ajutorul acestei metode de curatare, vei elimina toate uleiurile si murdaria acumulate de-a lungul timpului de la diversele lotiuni de corp sau de la uzura zilnica.

2. Curatarea bijuteriilor de aur cu apa si amoniac

O alta metoda de curatare a bijuteriilor din aur este solutia de amoniac. Insa trebuie folosita in mod prudent. Chiar daca este eficienta in indepartarea murdariei, curatarea frecventa a bijuteriilor cu amoniac le poate deteriora.

Tot ce ai nevoie este o carpa moale de lustruit si un castron mic cu apa si amoniac. Iata ce pasi trebuie sa urmezi:

  1. Incepe prin a combina o parte de amoniac cu sase parti de apa;
  2. Inmoaie bijuteriile de aur in solutie timp de aproximativ 1 minut;
  3. Dupa, clateste bine bijuteriile sub jetul de apa pentru a te asigura ca solutia de curatare este complet indepartata;
  4. Pozitioneaza bijuteriile cu capul in jos, pentru a se scurge apa din ele;
  5. La final, usuca-le cu carpa moale de lustruit.

Pentru petele care sunt dificil de indepartat utilizeaza o periuta de dinți cu perii moi. Este indicat sa o umezesti in apa calda inainte de a o folosi. Cu ajutorul ei curata zonele greu accesibile, cum ar fi gravurile de aur in care se pot acumula murdarie. Aplica miscari circulare blande pentru a nu provoca zgarieturi.

3. Bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este un agent puternic de curatare. Proprietatile sale alcaline se dizolva si elimina rapid murdaria si grasimile. Poate fi utilizat atat in combinatie cu apa cat si nedizolvat ca o pulbere usoara abraziva de curatat.

Produsul este netoxic si este folosit pentru curatarea otelului, sticlei, materialelor plastice si a aurului. Nu este recomandata utilizarea bicarbonatului de sodiu pentru curatarea bijuteriilor din aur cu pietre pretioase deoarece poate deteriora pietrele.

Urmeaza acesti pasi pentru a curata aurul murdar:

  1. Ai nevoie de cel putin doua cani de apa fierbinte pentru procesul de curatare. Adauga-le intr-un vas de copt din sticla. Daca obiectul de aur este destul de murdar, adauga o lingura de sare in apa fierbinte pentru a ajuta la inmuierea murdariei;
  2. Asaza aurul in vas si acopera-l cu bicarbonat de sodiu;
  3. Adauga apa fierbinte pana cand bicarbonatul de sodiu scufunda complet bijuteriile. Acopera vasul cu o folie de aluminiu. Lasa-le la inmuiat cel putin cinci minute, dar nu mai mult de zece. Intinde folia cu partea stralucitoare in sus. In caz contrar, apa fierbinte ar putea topi adezivii si slabi pietrele pretioase incorporate in bijuterii. Nu trebuie sa amesteci solutia, deoarece folia de aluminiu va face ca apa fierbinte si bicarbonatul sa reactioneze automat.
  4. Dupa, spala aurul sub jetul de apa rece timp de 45 de secunde pentru a-l clati;
  5. Foloseste o carpă moale pentru a usca aurul si curata resturile de bicarbonat de sodiu.

Citeste si cu ce se curata argintul.

Cum sa previi murdarirea aurului - 5 tips&tricks

Nu purta bijuteriile din aur atunci cand faci curatenie in casa si folosesti substante chimice dure precum clorul, acizii si compusii de sulf.

Nu purta bijuterii atunci cand mergi la piscina sau spa.

Evita expunerea bijuteriilor din aur la spray-uri de par, produse de machiaj, lotiuni si creme de corp.

Nu purta bijuteriile atunci cand faci baie pentru a preveni depozitarea de sapun pe suprafata acestora.

Depoziteaza-le cu grijă in compartimente separate. Astfel, eviti ca acestea sa se zgarie intre ele.

Frecventa de curatare a bijuteriilor din aur depinde de cat de des sunt purtate. Este indicat sa fie curatate cel putin o data pe luna.

Acum stii cu ce se curata aurul si cum sa pastrezi luciul natural al bijuteriilor tale. Cand bijuteriile tale stralucesc si tu simti ca stralucesti.


Joomla SEF URLs by Artio