WhatsApp

Cum scapam de petele de rugina

Petele de rugina pot deveni adevarate dureri de cap. Acestea pot sa apara pe produse de uz csnic, haine si alte tesaturi si nu numai. Trecerea timpului, expunerea la aer si umiditate sau contactul cu alte materiale chimice, cum ar fi produsele de curatat, determina suprafetele sa-si piarda proprietatile initiale si sa se deterioreze. Vreti sa stiti cum puteti sa scapati de petele de rugina de pe diferite suprafete din casa? Iata  cateva sfaturi care va pot fi de mare ajutor.

Ce se intampla cand apar pete de rugina? inseamna ca ar trebui sa scapam de produsele pe care apare rugina? Bineinteles ca nu! Desi acest tip de pata este dificil de eliminat, uneori o putem elimina prin aplicarea unor trucuri casnice si economice sau prin utilizarea unor produse speciale. Tineti cont de aceste trucuri pentru a scapa de petele de rugina.

Cu ce se scot petele de rugina pe haine

Stiati ca petele de rugina pot afecta si imbracamintea? Cand articolele de imbracaminte sunt ude si vin in contact cu un element metalic, poate aparea oxidarea. Aceste pete sunt foarte greu de eliminat si, in majoritatea cazurilor, nu se poate realiza prin spalare normala. Cu toate acestea, ca si in cazul suprafetelor metalice, se poate folosi un truc  simplu.

Amestecati o lingura de bicarbonat de sodiu cu o alta de lamaie, aplicati acest amestec si lasati-l sa actioneze timp de cateva ore in timp ce se usuca la soare. Apoi, clatiti imbracamintea cu apa si puneti-o in masina de spalat pentru a o spala. Afla aici si cum scoti urmele de pix de pe haine.

Cum se scot petele de rugina de pe suprafetele metalice

De obicei cand cumparam diverse produse de uz casnic le alegem pe acelea din otel inoxidabil. Otelul inoxidabil este un aliaj de crom si otel a carui rezistenta la coroziune este foarte mare. Cu toate acestea, expunerea la umiditate provoaca uneori pete de rugina. Cum le putem elimina?

Sare si lamaie

Acoperiti cu un strat de sare suprafetele care au fost afectate de rugina. Turnati sucul de la o jumatate de lamaie sau lime deasupra. Lasati amestecul sa actioneze timp de o ora si frecati  cu o perie de sarma sau cu un burete rezistent. Clatiti bine cu apa.

Bicarbonat de sodiu si lamaie

Daca trucul anterior nu a dat rezultatul asteptat, il puteti alege pe acesta. Se amesteca intr-un castron aproximativ doua linguri de bicarbonat de sodiu si sucul de la o jumatate de lamaie. Frecati amestecul pana se formeaza o pasta spumoasa. Acoperiti petele de rugina cu el si frecati puternic cu smirghel. Daca este o suprafata mica (un ciocan, un buton al usii ..), puteti utiliza o periuta de dinti veche pentru a elimina petele.

Metoda chimica

Cele doua trucuri anterioare functioneaza atunci cand coroziunea nu este prea avansata. Cu toate acestea, atunci cand vine vorba de pete de rugina care sunt greu de indepartat, uneori nu avem de ales decat sa recurgem la produse chimice. Daca intentionati sa faceti acest lucru, echipati-va mai intai cu o masca de protectie pentru a evita inhalarea, puneti-va ochelari si manusi.

Incepeti frecarea petelor de rugina cu o perie. Apoi, degresati suprafata pe care o veti curata, cu acid tricloretilenic sau acid sulfuric folosind peria. Lasati suprafata sa se usuce. Se recomanda ca aceasta operatiune sa fie finalizata prin aplicarea de soda caustica pentru a neutraliza acidul, deoarece acesta ar putea ataca metalul dupa indepartarea ruginei.

Indepartarea petelor de rugina de pe uneltele de bricolaj sau gradinarit

Cel mai bun lucru pentru aceste ustensile este de a le freca direct cu un smirghel cu granulatie medie. Avand o dimensiune mai mica, este mai usor sa eliminati petele de rugina. Afla aici si cum se curata corect gratarul.

De asemenea, puteti alege sa le lasati la inmuiat in otet de vin alb pentru o noapte intreaga. Cand rugina a disparut, dati-le cu unsoare sau un lubrifiant. Acest truc este foarte eficient in cazul suruburilor, cuielor sau piulitelor.

Rugina pe produsele care au in compozitie crom

Atunci cand pe produsele care au in compozitie crom apar pete de rugina (ustensile de bucatarie, robinete  etc.), este util sa le indepartati cu folie de aluminiu. Trebuie sa luati o bucata de  folie de aluminiu, sa o infasurati in jurul degetului si sa frecati.

Rugina pe plastic sau PVC

De asemenea, si materialul plastic este un material susceptibil la coroziune. Cu toate acestea, rugina de pe aceasta suprafata este foarte usor de indepartat: umeziti doar o carpa in cateva picaturi de alcool si frecati partea afectata.

In cazul PVC-ului, este ceva mai complicat. Daca rugina nu a deteriorat folia protectoare din PVC, o puteti indeparta cu ajutorul unei carpe si a unui produs de curatat de baza. Daca, pe de alta parte, rugina a deteriorat plasticul, ar trebui sa aplicati coroziv pentru PVC cu ajutorul unei pensule si apoi sa clatiti cu multa apa.

Pentru a scapa de petele de rugina cel mai bine este sa apelati la specialistii in curatenie de la Conex Clean. Conex Clean este o firma de curatenie profesionala din Bucuresti, care ofera servicii de curatenie birouri, curatenie la domiciliu, servicii DDD etc.

Specialistii sai ofera clientilor cele mai bune sfaturi privind curatenia. Ei sunt solutia ideala pentru rezolvarea oricarei probleme legate de curatenie!


Joomla SEF URLs by Artio