WhatsApp

Cum se curata tapetul - Ghid complet

Chiar si cea mai obsedata persoana dupa curatenie poate ajunge sa ignore tapetul. Este usor sa uiti. De obicei, nu ne gandim la tapet pana la curatenia de primavara. Sau ne gandim la el cand ne dam seama ca un copil creativ si-a descoperit prima panza.

Tapetul atrage murdaria si praful. Prin urmare, majoritatea tapetului beneficiaza de o curatare ocazionala. In functie de starea tapetului, curatarea acestuia poate necesita indepartarea prafului si petelor. Din fericire, acest lucru nu este imposibil de facut. Cu materialele potrivite, o oarecare tenacitate si putin efort, tapetul poate fi curatat.

Stabilirea tipului de tapet

Trebuie sa vedeti ce tip de tapet aveti pe pereti. Tapetul din vinil nu este greu de curatat. Tapetul din material textil este uneori acoperit cu o pelicula acrilica sau din vinil care este usor de spalat. Tapetul din hartie simpla nu ar trebuie sa se ude.

Puteti freca tapetul de vinil cu un burere, dar nu cu unul abraziv. Nu trebuie sa folositi un burete dur.

Curatati tapetul care nu are o pelicula protectoare cu un burete uscat. Cu un astfel de burete veti curata usor murdaria de pe tapet.

Curatarea tapetului

Se amesteca o cantitate mica de sapun, aproximativ doua linguri, cu apa calda, intr-o galeata. Utilizati sapun curat pentru a evita colorarea tapetului. Inmuiati o carpa moale sau un burete in solutia de curatat. Stoarceti bine carpa sau buretele pentru a elimina excesul de apa.

Testati solutia prin utilizarea acesteia intr-o zona putin vizibila. Daca observati ca solutia nu a deteriorat tapetul, incepeti sa o folositi. Stergeti suprafata de sus in jos. Curatati in directia cusaturilor verticale. Curatati o sectiune printr-o miscare circulara.

Nu folositi sapun in exces. Folosind o cantitate mare de sapun, murdaria se va lipi de pereti. Este bine sa nu folositi bureti abrazivi fiindca acestia sunt prea duri pentru tapet.

Testarea solutiei de curatare intr-o zona mica si neobservabila va va impiedica sa distrugeti intregul perete in cazul in care solutia nu este buna pentru tipul dvs. de tapet. Suprafata din apropierea plintelor este rareori vizibila pentru altii si este un loc bun pentru testare.

Clatiti si uscati tapetul

Puneti apa curata intr-o alta galeata. Folosind apa curata si o carpa noua, clatiti fiecare parte a tapetului cu apa curata. Nu folositi prea multa apa, pentru a nu uda peretii. Cu un prosop moale, uscati imediat suprafata, pentru a impiedica umezirea sa si ruperea tapetului.

Indepartarea prafului de pe tapet

Utilizati un aspirator

Cea mai eficienta metoda de indepartare a prafului de pe peretii dvs. este aspirarea. Atasati o extensie a periei de perete la aspirator inainte de a incepe. In functie de lungimea extensiei dvs., puteti utiliza o scara pentru a ajunge in partile superioare ale peretelui. Aceasta extensie va va impiedica sa va zgariati peretii. Incepeti din partea de sus a peretelui, indepartand praful din toate zonele superioare.

Atata timp cat nu frecati tapetul cu peria de la aspirator, puteti utiliza aspiratorul pe tapetul din material textil.

Stergeti praful cu matura

Luati o carpa, de preferinta o carpa de praf din microfibra si puneti-o peste o matura. Glisati matura pe perete de la stanga la dreapta. Aceasta metoda va va ajuta sa stergeti praful din colturile peretilor.

Deplasati matura si curatati praful in timp ce mergeti, din partea de sus a peretelui pana in partea de jos. Asigurati-va ca nu lasati nicio zona nestearsa. Apoi, stergeti si praful depus pe podea.

Citeste si: Cum sa speli corect geamurile? Tips & tricks cu rezultate rapide

Stergeti praful cu carpa

Stergeti peretii direct cu carpa. Daca peretii dvs. sunt inalti, puteti utiliza o scara cu trepte pentru a ajunge la colturi. Incepeti de la varf si indepartati praful pe care il vedeti. Pe masura ce stergeti tapetul de sus in jos, verificati cat de tare s-a murdarit carpa. O carpa murdara va poate pata peretii.

Indepartarea petelor

Pentru a indeparta urmele de degete folositi o radiera. Frecati usor cu radiera peretele. Radiera va absorbi grasimea si mizeria lasate de urmele de degete. Daca tapetul este din vinil, puteti folosi sapun si apa pentru a indeparta urmele.

Puteti folosi chiar si o bucata de paine pentru a sterge peretele. Tineti bucata de paine pe urme timp de 1 minut. Apoi, indepartati painea de pe perete. Glutenul din paine va indeparta petele de pe tapet.

Pentru a indeparta petele de grasime de pe tapet, puteti folosi pudra de talc. Puneti putina pudra pe o laveta. Puneti laveta pe pata. Pudra trebuie sa stea pe pata 10 minute. Apoi, indepartati pudra cu o perie sau un burete uscat.

Citeste si: Cum se scot petele de pe mobila

Daca curatenia casei vi se pare obositoare, apelati la o firma de curatenie profesionala din Bucuresti. Specialistii Conex Clean sunt pregatiti sa va ofere cele mai bune servicii de curatenie. Nu ezitati sa-i contactati pentru a beneficia de curatenie birouri, curatenie generala, curatare mocheta, servicii DDD etc.


Joomla SEF URLs by Artio