Fierul de calcat este unul dintre cele mai utilizate electrocasnice, drept pentru care gradul de uzura il poate afecta de-a lungul duratei de folosire. In acelasi timp, apa folosita pentru calcarea cu abur, temperatura setata pentru diferite materiale si contactul direct cu acestea pot afecta componentele fierului de calcat, iar uneori este mult prea costisitor sa faci mereu upgrade-uri la produsele de calcat, decat sa ai grija de cele existente.
Chiar daca un fier de calcat nu are costuri exorbitante, recomadarile specialistilor in ceea ce priveste mentenanta te-ar putea scuti de neplaceri, de probleme si de deteriorari, dar si de costuri inutile cu achizitionarea altor produse similare. Iata cateva sfaturi utile despre cum se curata in mod corect fierul de calcat.
Curatarea talpii fierului de calcat
Aceasta este componenta cea mai importanta a fierului de calcat, deoarece ea se afla in contact direct cu materialele cu care lucreaza. Fierul de calcat poate intampina diferite probleme. Pot apare scurgeri de apa la nivelul orificiilor, sau depuneri de calcar inauntrul sau la exteriorul lor. De asemenea, pe talpa pot ramane urme de la curgerea apei, de la calcar, sau de la arderea unor particule, fie ca este vorba de tesaturi, murdarie depusa accidental sau praf.
Curatarea cu otet a fierului de calcat
Spcialistii ne recomanda sa curatam bine talpa dupa fiecare utilizare a fierului de calcat pentru a ne asigura de faptul ca aceasta ramane curata pentru o utilizare viitoare. Stergerea talpii fierului de calcat se poate face cu ajutorul otetului care, datorita aciditatii ridicate, va putea sparge crusta de murdarie si depuneri, lasand suprafata neteda. Daca se constata ca murdaria nu se poate curata doar cu otet, atunci se recomanda curatarea cu un amestec format din bicarbonat si otet, deoarece bicarbonatul are rol activ in curatarea particulelor. Dupa utilizarea amestecului, fierul de calcat trebuie sters si uscat foarte bine, putand folosi in acest sens o laveta moale.
Trebuie sa retii insa faptul ca nu este deloc recomandat sa curati interiorul orificiilor turnand amestecul peste ele. Va trebui sa lucrezi cu grija si sa aplici solutia de curatare cu mare atentie, astfel incat sa nu deteriorezi fierul de calcat.
Curatarea cu lamaie (cu sau fara bicarbonat de sodiu) a fierului de calcat
O alternativa la curatarea cu otet si bicarbonat a fierului de calcat este cea care foloseste lamaia. Lamaia are proprietatea de a elimina depunerile de calcar, avand o aciditate similara otetului. Lamaia se poate freca usor de suprafata fierului de calcat, fie in stare bruta, fie invelita intr-o batista, pentru a nu lasa urme pe suprafata fierului de calcat. La nevoie, pentru curatarea in profunzime a particulelor de muradrie, se poate folosi o lamaie presarata cu bicarbonat, asa cum se face spre exemplu pentru curatarea bacteriilor din bucatarie sau din baie. Sterge apoi cu o laveta si lasa fierul de calcat sa se usuce bine.
Curatarea cu pasta de dinti a fierului de calcat
Pasta de dinti are un rol foarte important in curatarea murdariei din microfisuri. Astfel, daca suprafata fierului de calcat este acoperita de zgarieturi fine, acolo exista o predspozitie in ceea ce priveste topirea fibrelor de material sau arderea particulelor de murdarie. Pasta de dinti va reda suprafetei talpii si un luciu aparte, drept pentru care chiar si specialistii ne recomanda sa o folosim.
Aplica pasta de dinti pe suprafata fierului de calcat si lasa talpa la aer pentru cateva minute. Apoi indeparteaza solutia folosind o laveta umeda. Suprafata trebuie sa ramana lucioasa si neteda si sa alunece lin pe orice tip de tesatura.
Curatarea cu sare a fierului de calcat
Acest procedeu presupune folosirea unei categorii anume de sare si anume sare grunjoasa. Este nevoie ca aceasta sa creeze o suprafata abraziva, insa nu cat sa zgaraie materialul, ci doar sa curate si sa niveleze zgarieturile fine. Sarea se aplica direct pe suprafata cu ajutorul unei lavete, dupa ce ai presarat o cantitate suficienta, urmand ca dupa frecarea fierului de calcat de aceasta sa stergi talpa cu o alta laveta curata.
Curatarea interioara a fierului de calcat
Pentru ca problemele fierului de calcat pot aparea si la nivelul orificiilor de eliberare a aburului, ar trebui sa stii ca si acestea necesita a fi curatate din cand in cand. La exterior ele pot fi curatate de calcar sau murdarie folosind betisoare igienice inmuiate in otet si bicarbonat de sodiu, sau in lamaie si bicarbonat, insa la interior lucrurile par a fi mai complicate.
Aceste orificii sunt interconectate ca o retea legata la recipientul de apa al fierului de calcat. Din cauza ca acestea intra in contact direct cu vaporii de apa, apare inevitabil si calcarul. Apa cu un continut mare de calcar afecteaza obiectele electrocasnice, deoarece piatra formata in interiorul produselor poate conduce catre imposibilitatea folosirii lor.
Destul de putine produse au functii de autocuratare, asa ca mentenanta periodica, personala, este solutia cea mai la indemana. Pentru a curata fierul de calcat la interior, poti folosi un amestec format din otet si apa, in proportie de de 1 la 2, adica o parte otet si 2 parti apa. Nu pune niciodata otet nediluat in fierul de calcat deoarece aceste este acid si poate dizolva anumite parti componente, cum ar fi spre exemplu garniturile. Porneste fierul de calcat, dupa ce umpli rezervorul cu amestecul de curatare si urmeaza miscarile pe care le-ai efectua in mod normal atunci cand calci. Apasa butonul de aburi, pentru a impinge astfel amestecul prin orificii, astfel incat el sa dizolve murdaria din interior. Fii pregatit sa calci pe o panza de sacrificiu, deoarece s-ar putea ca fierul sa calcat sa elimine impuritati care pateaza. Sterge in final talpa fierului de calcat cu o laveta si curata rezervorul, avand grija sa nu ramana apa in el.
Ce poti face pentru a mentine viata fierului tau de calcat?
Specialistii ne recomanda sa avem in vedere cateva lucruri importante atunci cand folosim fierul de calcat, astfel incat sa ii putem prelungi durata de viata:
- curata la timp suprafetele fierului de calcat;
- acorda atentie curatarii orificiilor;
- aloca timp detartrarii interioare a fierului de calcat;
- verifica periodic starea componentelor (interior- exterior, acolo unde se poate);
- nu lasa niciodata apa in rezervorul fierului de calcat
- foloseste apa distilata sau apa plata pentru functionarea fierului de calcat pentru calcare cu aburi.
Fara fierul de calcat lucrurile noastre nu ar mai arata atat de ordonate si nici nu am avea siguranta ca sunt perfect igienizate. Din acest motiv, grija pentru fierul tau de calcat inseamna mai inainte de orice grija pentru tine, dar si un plus de confort, chiar si din punct de vedere financiar.