Mucegaiul este o ciuperca microscopica pe care o gasesti atat in aer liber cat si in interior. Se dezvolta cel mai bine in conditii calde, umede. Cel mai des apare in baie, bucatarie, dar si de-a lungul peretilor care nu au fost tencuiti corespunzator.
Mucegaiul din casa
Sporii de mucegai se pot dezvolta pe pamant si pot incepe sa colonizeze pe suprafete umede sau pot incepe sa creasca pe un burete umed, pe ciment sau pe o multime de suprafete din baie. Practic, orice suprafata umeda poate fi cuprinsa de mucegai. Mucegaiul s-ar putea sa nu fie vizibil dar ar putea mirosi.
Exista multe probleme de sanatate legate de mucegai. Sporii de mucegai sunt considerati alergeni si pot provoca scurgeri nazale, stranut, eruptii cutanate si, in cazuri mai grave, pot duce la crize de astm. Persoanele cu sistemul imunitar slabit pot fi foarte afectate de mucegai. Mucegaiul poate fi iritant si uneori chiar toxic.
Curatarea mucegaiului de pe pereti
Sarea este un bun aliat impotriva mucegaiului deoarece il absorbe si creeaza o protectie impotriva dezvoltarii microorganismelor. Adauga doua linguri de sare intr-un vas si asaza-l in coltul afectat de mucegai. Indiciul care iti arata ca murdaria a fost absorbita este culoarea. Seara se va innegri.
Otetul de cidru de mere alb ajuta la eliminarea mucegaiului, igrasiei si a mirosului neplacut. Citeste si Cum sa elimini mirosul de tigara. Adauga 250 ml de otet in 250 ml de apa. Pulverizeaza pe peretele afectat de mucegai si lasa otetul sa actioneze 20 de minute, Apoi sterge cu o carpa curata.
Bicarbonatul de sodiu are propietati de albire si combate mirosul neplacut. Adauga 250 ml de apa, 2 linguri de bicarbonat de sodiu si 2 linguri de suc de lamaie. Pulverizeaza pe zona afectata si lasa sa actioneze 20 de minute. Apoi sterge cu o carpa.
Clorul este o solutie eficienta de curatare a mucegaiului. Amesteca clorul cu apa si pulverizeaza pe suprafata afectata. Lasa-l sa actioneza apoi sterge cu o carpa uscata. Trebuie sa stii ca exista riscul sa pateze mobila si sa decoloreze suprafetele din materiale textile.
Cu ce se curata mucegaiul din baie
Cea mai usoara cale de a face fata mucegaiului este de a preveni formarea acestuia. Mucegaiul este favorizat de umiditate, deci daca poti controla umiditatea din baia ta, poti controla si mucegaiul.
Prin urmare, iata cateva sfaturi utile pentru a preveni aceasta problema:
- Foloseste ventilatorul din baie pentru a aerisi spatiul. Ventilatorul va contribui la eliminarea excesului de umezeala care se formeaza mai ales dupa dusuri. Daca nu ai un ventilator, lasa usa sau fereastra deschisa.
- Curata perdelele de dus cu regularitate. Acest lucru ajuta la reducerea reziduurilor de sapun in zona de dus care pot alimenta aparitia mucegaiului.
- Strangeti prosoapele umede. Daca prosoapele nu sunt uscate corect, mucegaiul apare imediat. Acelasi lucru este valabil si pentru bureti. Lasa prosoapele si buretii sa se usuce complet, astfel incat sa nu miroasa! Citeste si despre cum sa cureti eficient cada din baie.
Prevenirea aparitiei mucegaiului
- Nu usca rufele pe calorifer sau in interiorul casei;
- Foloseste vopsea antimucegai;
- Aeriseste camerele;
- Nu folosi covoare in baie deoarece se umezesc si creeaza un mediu propice aparitiei mucegaiului;
- Nu lasa hainele ude in masina de spalat;
- Utilizeaza hota in timp ce gatesti sau deschide fereastra pentru a reduce umiditatea;
- Efectueaza perioadic o verificare a instalatiilor sanitare pentru a repara robinetii sau tevile care au scurgeri de apa;
- Izoleaza conductele pentru a evita aparitia condensului;
- Izoleaza ferestrele;
- Foloseste un dezumidificator.
Tipuri de solutii pentru indepartarea mucegaiului
Solutii spray antimucegai
Produsele de tip spray elimina algele si ciupercile. Dezinfecteaza suprafetele din interiorul, dar si din exteriorul casei. Aceste spray-uri sunt usor de folosit si au efect imediat.
Solutii lichide antimucegai
Daca spray-ul antimucegai nu a functionat, o a doua varianta poate fi utilizare unei solutii lichide, fara clor. Timpul de actiune este mai indelungat. Un astfel de produs este mai eficient pentru un grad de murdarie mare si poate fi utilizat pe suprafete ca lemn, tapet, piatra, ceramica si materialele textile.
Dincolo de aspectul inestetic dar si de mirosul neplacut, mucegaiul iti afecteaza sanatatea, fiind un mediu toxic pentru tine si pentru cei dragi. Astfel, curatarea mucegaiului de pe pereti sau din orice alt loc din casa ar trebui privita ca o activitate prioritara.
Pentru mai multe sfaturi utile despre curatenie, urmariti Blogul de curatenie.
Pentru curatenie luna, atat acasa cat si la birou, contactati Conex Clean!