De unde vin mirosurile neplacute ale chiuvetei?
Exista trei explicatii simple:
- O acumulare de alimente si resturi pe tevi. Acestea, in timp, pot incepe sa se descompuna si sa miroasa urat;
- Dacă nu exista apa in conducta in forma de „U”, de sub chiuveta. Se va simti mirosul care va iesi de pe conductele de canalizare;
- In cazuri rare, chiuveta din bucatarie poate mirosi din cauza acumularii de mucegai.
Cum sa scapi de mirosul neplacut de la chiuveta din bucatarie
Apa fierbinte
Daca mirosul neplacut apare din cauza unei acumulari de grasimi si uleiuri, o solutie ar fi sa torni apa clocotita pe scurgere. Foloseste fierbatorul sau o tigaie cu apa fierbinte. Toarna apa, incet pe conduncta si asteapta 5 minute. Apoi, porneste robinetul pe apa rece pentru a forta uleiul sa se indeparteze.
Otet
Otetul este un produs popular de curatare, deoarece este ieftin, usor de gasit si un remediu natural impotriva mirosurilor. Toarna o jumatate de cana de otet pe scurgerea de la chiuveta si lasa-l sa actioneze 30 de minute. Dupa, porneste robinetul de apa fierbinte pentru a spala conductele.
Citeste si: Cum se curata cuptorul cu microunde cu otet
Bicarbonat de sodiu cu otet
Daca ai nevoie de o solutie mai puternica, amesteca otetul cu bicarbonat de sodiu. Toarna incet o jumatate de cana de bicarbonat de sodiu pe scurgerea de la chiuveta. Apoi, o ceasca de otet. Lasa solutia sa actioneze cateva ore. Atentie! Nu utiliza chiuveta in tot acest timp! La final, toarna apa fierbinte pentru a indeparta resturile ramase.
Bicarbonat de sodiu, otet si apa fiarta
O metoda eficienta care te scapa de mirosurile neplacute din chiuveta este amestecul de bicarbonat de sodiu cu otet si cu apa fierbinte. Adauga 250 g de bicarbonat de sodiu si 500 ml de otet si lasa, două minute, sa actioneze. Apoi, toarna apa fiarta.
Bicarbonat de sodiu, zeama de lamaie si apa fierbinte
Acest amestec nu doar ca este efficient dar lasa si un miros placut. Adauga 500 g de bicarbonat de sodiu si 500 ml de zeama de lamaie si lasa, două minute, sa actioneze. Apoi, toarna apa fiarta.
Bicarbonat de sodiu, uleiuri esentiale si apa fierbinte
Dacă mirosul este foarte neplacut, poti incerca un amestec mai puternic, cu uleiuri esentiale. Adauga, in scurgere, o cana de bicarbonat de sodiu. Dupa doua minute adauga cateva picaturi de ulei esenţial. Cele mai indicate sunt uleiurile de eucalipt, menta si pin. Lasa cateva ore sau chiar peste noapte, sa actioneze. Apoi, toarna apa fierbinte.
Cuburi de gheata, sare grunjoasa si coji de lamaie
Lasa robinetul deschis, sa curga suficienta apa pentru a indeparta o parte dintre resturile aflate pe teava. Apoi, adauga pe scurgere gheata, sare mare si o coajă de lamaie maruntita. Sarea abraziva curata foarte bine teava, iar coaja de lamaie lasa un miros placut.
Cuburi de gheata cu lamaie si otet
Adauga in congelator in formele de gheata otet, apa si bucati mici de coaja de lamaie. Dupa ce se formeaza cuburi de gheata, da-le drumul pe scurgerea chiuvetei. Lasa apa rece sa curga peste ele, doar cat sa le impinga pe teava. Vei putea sesiza ca mirosul neplacut dispare după nici macar o ora.
Repara conducta in forma de „U” de sub chiuveta
Conducta in forma de „U” de sub chiuveta bucatariei ar trebui sa fie intotdeauna plina de apa. Actioneaza ca o bariera pentru a opri evacuarea gazelor din canalizare. Daca ai fost plecat in vacanta si chiuveta nu a mai fost utilizata de ceva timp este posibil ca apa din tevi sa se fi evaporat. Tot ce trebuie sa faci este sa pornesti robinetele pentru a le umple, din nou, cu apa. O alta problema ar putea fi o scurgere. Daca ai picaturi umede sub chiuveta, ideal ar fi sa apelezi la un instalator, o sa iti fie de mare ajutor! Daca exista o obstructie in conducta in forma de „U”, va trebui sa o cureti cu o perie de sarma.
Cum sa previi mirosul neplacut de la chiuveta din bucatarie
- Lasă robinetul deschis pe apa rece, 30 de secunde, pentru a elimina alimentele ramase pe conducta chiuvetei;
- Evita sa arunci deseuri de alimente dure - oase, coji de oua, miez de fructe etc;
- Nu lasa vasele murdare in chiuveta, peste noapte, resturile alimentare se pot intari in bazinul chiuvetei;
Chiuveta este cel mai folosit obiect din bucatarie. De aceea trebuie curatata cum trebuie, pentru a nu lasa mirosurile neplacute sa isi faca aparitia. Cum sa scapi de mirosul neplacut de la chiuveta din bucatarie? ar trebuie sa fie o intrebare care sa nu iti strice buna dispozitie.
Pentru curatenie profesionala, apeleaza la Conex Clean, firma de curatenie de top din Bucuresti.