Indrumar documentatie completa DDD pentru companii

Anumite specii de animale reprezinta o problema pentru sanatatea si bunastarea publica a populatiei. Acestea au un rol direct sau indirect, in raspandirea anumitor boli transmisibile. Prin urmare, activitatile DDD constituie, din punct de vedere al sanatatii, piloni esentiali pentru controlul populatiilor de artropode si rozatoare cu impact negativ asupra populatiei.

Acesti daunatori isi fac aparitia in diverse locuri din orase. Ei pot sa apara in reteaua publica de canalizare, parcuri, gradini, zone abandonate etc. Eradicarea lor completa este imposibila, de aceea este bine ca raspandirea lor sa fie tinuta sub control. Astfel, se imbunatateste calitatea vietii locuitorilor din mediul urban, se reduc bolile transmisibile, se mentine un mediu sanatos, se creeaza o infrastructura urbana capabila de a reduce riscurile si expurerea la contaminanti biologici, fizici si chimici si la efectele lor asupra sanatatii la locul de munca si in comunitate.

In acest context, punerea in aplicare a metodelor de dezinsectie, dezinfectie si deratizare contribuie la imbunatatirea calitatii mediului lucrativ.

Frecventa interventiilor DDD (dezinsectie, dezinfectie si deratizare)

Frecventa interventiilor DDD se realizeaza potrivit normelor in vigoare. In Romania nu exista o legislatie specifica interventiilor DDD. Cu toate acestea, exista o serie de legi si Ordonante emise Ministerul Sanatatii si cel al Agriculturii, care stipuleaza obligativitatea efectuarii unor astfel de lucrari, pentru a combate daunatorii.

Legislatia in vigoare evidentiaza foarte clar rolul si frecventa fiecarei interventii DDD, dar si consecintele neefectuarii unor astfel de interventii.

Oricine detine un spatiu, ca persoana juridica, are obligatia legala sa incheie un contract cu o firma DDD, conform normelor in vigoare.

Orice serviciu DDD este extrem de important, deoarece poate preveni aparitia unor boli transmisibile catre oameni prin intermediul unor rozatoare si insecte. Prevenirea unei probleme este o solutie mult mai buna decat combaterea ei. In plus, este mult mai usor sa previi decat sa combati.

Potrivit ordinului Ministerului Sanatatii 536/1997 si 119/2004, aceste lucrari se fac periodic. Dezinsentia se face o data la trimestru, iar deratizarea se face atunci cand este nevoie, o data la minim 6 luni (primavara si toamna). intre aceste operatiuni periodice trebuie aplicate proceduri de dezinsectie si deratizare curente, de intretinere, in functie de prezenta daunatorilor.

  

Care sunt amenzile

Cei care nu respecta obligatiile cu privire la operatiunile DDD pot primi o amenda contraventionala potrivit legii 344/2002 si HG 857/2011 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele din domeniul sanatatii publice.

Acest act normativ stipuleaza ca, in cazul in care nu sunt aplicate masurile de prevenire si combatere a daunatorilor (insecte si rozatoare vectoare) in orice fel de unitate de catre proprietarii acestora, dar si daca nu este respectata ritmicitatea de combatere a daunatorilor, care pot produce disconfort in unitati, amenzile pot fi cuprinse intre 3.000 si 8.000 de lei.

De asemenea, potrivit legislatiei in viigoare, tratamentele DDD trebuie facute doar cu personal calificat si cu produse avizate de catre Ministerul Sanatatii- Comisia Nationala Pentru Produse Biocide.

Legislatia interzice si aplicarea de tratamente cu produse pesticide din grupele de toxicitate I si II in interioarele unitatilor de orice tip si ale locuintelor.

Organele de control

Pentru a verifica respectarea operatiunilor DDD trebuie sa se faca controale perioade. Aceste controle cad in sarcina inspectorilor de specialitate din cadrul Directiilor de Sanatate Publica si Directiilor Sanitar Veterinare locale si judetene. De obicei, acesti inspectori verifica existenta contractelor incheiate cu diverse firme DDD.

Documente necesare

Pentru incheierea unui contract de prestari servicii DDD sunt necesare urmatoarele documente:

-copie a certificatului de inregistrare a societatii

-adresa punct lucru (daca difera de cea a sediul social)

-suprafata punctului de lucru (aprox.)

- numar de telefon, email

-numele reprezentatului legal al societatii

-domeniul de activitate

Cand inspectorii de specialitate vin in control, diversele companii trebuie sa prezinte procesul verbal de receptie a lucrarii, in care apar toate serviciile DDD care au fost prestate, precum si substantele folosite. Acesta este singurul document in baza caruia companiile pot dovedi faptul ca lucrarile au fost prestate. Exista cazuri in care, dupa incheierea contractelor cu firmele DDD, agentii economici refuza efectuarea serviciilor, pe motiv ca nu exista daunatori.

insa, contractul de prestari servicii DDD incheiat nu are valoare in fata organelor de control daca nu este insotit de procesele verbale.

De asemenea, este indicat ca firma DDD sa ofere organelor de control, odata cu procesul verbal, si o copie dupa avizul eliberat de catre Ministerul Sanatatii si o copie a fisei de securitate pentru produsul care s-a folosit la interventia solicitata.

Astfel, companiile trebuie sa puna la dispozitia inspectorilor toate actele doveditoare care atesta faptul ca serviciile solicitate s-au prestat conform legii. Prestatorul nu este tras la raspundere in cazul in care a prezentat toate aceste documente organelor de control.


Joomla SEF URLs by Artio