WhatsApp

Obsesia pentru curatenie

Tulburarea obsesiv-compulsiva (OCD) este o tulburare de anxietate care se caracterizeaza prin ganduri intruzive recurente (obsesii) si actiuni repetitive sau comportamente (compulzii) ale unei persoane cu scopul de a evita disconfortul (anxietatea) care este un rezultat al gandurilor obsesive. Una dintre cele mai frecvente tulburari este tulburarea obsesiv-compulsiva legata de curatenie.

Caracteristicile tulburarii obsesiv-compulsive legate de curatenie

Ceea ce la inceput poate fi un lucru bun intrucat curatenia poate contribui la prevenirea bolilor, obsesia pentru curatenie a persoanelor care sufera de o tulburare severa le va afecta in mod negativ bunastarea.

Gandurile irationale legate de curatenie difera de la o persoana la persoana. De exemplu, unele persoane pot fi superstitioase iar acest lucru duce la anxietate. Ele nu fac insa nimic pentru a reduce simptomele de anxietate.

Exista persoane care considera ca orice spatiu este contaminat si daca nu fac curatenie vor suferi de boli grave. Altele pot duce ordinea si curatenia in casa pana la extrem, incercand ca intre obiecte sa existe mereu o simetrie. Indiferent de gandirea irationala, obsesia este caracterizata de curatenie si igiena excesive.

Aceste persoane sufera de ganduri repetitive care provoaca anxietate. Comportamentul compulsiv ii calmeaza pentru o perioada scurta de timp, care se incheie prin producerea unui cerc vicios, pentru ca gandirea irationala apare din nou si din nou, dupa un comportament compulsiv.

Variabile cognitive legate de tulburarea obsesiv-compulsiva

Exista mai multe variabile cognitive legate de aceasta tulburare. Iata cateva dintre ele:

  • Intoleranta la incertitudine
  • Supraestimarea amenintarii
  • Perfectionism
  • Responsabilitate excesiva
  • Convingeri despre importanta gandurilor
  • Convingeri despre importanta controlului gandurilor
  • Rigiditatea ideilor

Convingerile cu privire la importanta gandurilor se refera la nevoia de a controla toate gandurile in orice moment. Persoanele cu tulburare obsesiv compulsiva lupta pentru a incerca sa nu se gandeasca la un anumit lucru sau sa elimine anumite tipuri de ganduri.

Cum renuntati la obsesia pentru curatenie

Orice forma de tulburare obsesiv-compulsiva poate avea niveluri diferite de severitate. In cazuri foarte grave, trebuie sa cautati intotdeauna ajutorul unui specialist pentru a face fata situatiei. Dar in cazurile mai putin severe ale tulburarii, sfaturile prezentate mai jos pot fi utile. Daca suferiti de obsesie pentru curatenie, puteti urma aceste sfaturi:

Relaxati-va inainte de curatenie

Orice tip de comportament obsesiv-compulsiv are originea in nevoia de a reduce simptomele anxioase. Poate ca se datoreaza unui gand superstitios sau ideii ca, daca totul nu este curat, poate aparea un dezastru. Intentia compulsivitatii este de a reduce anxietatea, dar exista si alte modalitati de relaxare. De exemplu, practicati yoga sau ascultati un CD cu muzica relaxanta.

Renuntati la rutina obsesiva

Este un lucru des intalnit in tulburarile de anxietate ca psihologii sa-si ajute pacientii sa incerce sa nu mai gandeasca irational, astfel incat, in acest fel, sa vada ei insisi ca nu se intampla absolut nimic cand se confrunta cu situatia de care se tem.

Desigur, expunerea trebuie sa fie progresiva. De exemplu, mai intai puteti intarzia comportamentul compulsiv 1 minut, apoi 2, apoi 3 si asa mai departe. Treptat, puteti vedea ca, in realitate, gandirea obsesiva este irationala si gandurile catastrofale nu au niciun temei.

Nu fiti perfectionisti

Ocazional, tulburarea obsesiv-compulsiva legata de curatenie poate indica faptul ca individul este perfectionist. Perfectionismul se refera la convingerea ca perfectiunea trebuie sa fie intotdeauna realizata in tot ceea ce se face. Aceasta credinta poate provoca probleme serioase de anxietate si, prin urmare, de comportamente compulsive. Intelegerea faptului ca imperfectiunea este o caracteristica comuna tuturor fiintelor umane va poate ajuta sa reduceti anxietatea. Daca nu este posibil sa faceti acest lucru, ar trebui sa mergeti la un psiholog, deoarece perfectionismul afecteaza, de asemenea, sanatatea si bunastarea.

Apelati la serviciile unei firme de curatenie profesionale

Conex Clean, firma de curatenie din Bucuresti ofera tuturor celor care apeleaza la serviciile ei, servicii de curatenie la domiciliu, curatenie birouri, curatenie generala, curatenie dupa constructor, curatare mocheta etc. De asemenea, ofera servicii complete DDD (dezinsectie, dezinfectie si deratizare).

Profesionistii Conex au 10 ani de experienta in servicii de curatenie si DDD si stiu sa faca lucrurile foarte bine chiar si atunci cand nimeni nu se uita. In plus, vor face curatenie luna. Sunt eficienti si incearca de fiecare data sa depaseasca asteptarile clientilor.

Metodele inovatoare de curatare, impreuna cu echipamentele si produsele de calitate folosite, contribuie la imbunatatirea serviciilor.

Daca sunteti obsedati de curatenie, veti scapa de ea, fiindca nu va ramane urma de praf sau murdarie dupa plecarea specialistilor Conex Clean.


Joomla SEF URLs by Artio