Mobila face parte din categoria obiectelor permanent expuse, iar micile accidente se pot intampla cu usurinta. O cana cu ceai fierbinte lasata fie si cateva momente pe suprafata mobilei, urmele inevitabile de degete sau chiar micile incindente alimentare , fiecare dintre acestea au urmari asupra aspectului mobilei tale. Daca si tu ai trecut prin astfel de incidente si vrei sa stii cum se scot petele de pe mobila fara ca aceasta sa fie deteriorata, iata cateva solutii.
Cum scot urmele de grasime de pe mobila
Inainte de toate trebuie sa stii ca si culoarea mobilierului conteaza, deoarece unele nuante evidentiaza mai mult urmele de murdarie. Urmele de grasime, fie ca vorbim despre urme de degete sau de mancare efectiv, se vad cel mai bine pe mobila neagra sau wenge. Pentru a scapa de aceste urme tot ce trebuie sa faci este sa prepari o solutie de curatare care sa contina un degresant si o solutie pentru luciu. In general urmele de grasime de pe mobila se curata cu usurinta folosind un amestec format din ulei, otet si apa, proportiile fiind adesea o parte ulei, o parte otet si jumatate de parte apa. Apa are rolul de a dilua putin otetul, astfel incat acesta sa nu deterioreze suprafetele, iar uleiul are rolul de a reda luciul mobilei si un aspect cat mai uniform.
Urmele de oja
Oja in general se curata cu usurinta, insa este necesar ca aceasta sa nu fie lasata sa se usuce. Urmele de oja se scot prin usoara frecare cu o discheta demachianta imbibata in dizolvant, avand insa grija sa nu tamponati, ci efectiv sa frecati usor suprafata, tangential, abia atingand.
Urmele de cosmetice - farduri, rujuri, pudra
Unele farduri sunt intimidante, deoarece pot fi extrem de pigmentate si pline de glitter. Daca te-ai intrebat cum pot curata petele de pe mobila lasate de farduri si produse cosmetice, ei bine sa stii ca apa micelara este solutia. Continutul ei va atrage ca un magnet particulele de farduri, iar suprafetele vor fi curate exact ca inainte.
Urme de dizolvant
Daca te intrebi cu ce se scot petele de pe mobila in cazul dizolvantului, atunci ar trebui sa stii ca acesta este un solvent si ca de fapt el afecteaza stratul superficial superior al piesei de mobilier. Ca si in cazul petelor de vopsea de par, este nevoie sa slefuiesti suprafata putin si mai apoi sa folosesti un produs care sa redea luciul mobilei. Poti freca zona cu miez de nuca, deoarece continutul de iod va ajuta la refacerea pigmentului (doar daca zona nu este decolorata total) si la inchiderea micilor zgarieturi ale lemnului.
Pete de lipici
Lipiciul pe mobila este cel mai adesea intalnit. Autocolantele copiilor sau posterul favorit, o decoratiune de hartie, fiecare dintre acestea are nevoie de un adeziv. Adezivul poate fi destul de greu de indepartat, insa cu ajutorul unei lavete cu apa calduta plus detergent si cu ajutorul bicarbonatului vei reusi sa curati bine lipiciul. Este important sa nu folosesti produse abrazive, chiar daca pare ca solutia este foarte bine lipita. Este nevoie de apa pentru a inmuia suprafata si mai apoi de un produs de curatare care sa elimine resturile ramase.
Cum cureti petele de vopsea lavabila
Renovarile lasa adesea dovezi graitoare, iar o clipa de neatentie se poate transforma intr-o adevarata ploaie de stropi de lavabila pe mobila. Poti preveni acest lucru acoperind piesele de mobilier cu o husa, dar daca totusi se intampla un accident este bine sa stii ca vopseaua se curata cu apa calduta. Vopseaua labavila se dizolva cu usurinta pe suprafetele lucioase, spre deosebire de suprafata peretilor. Daca aveti nevoie de o firma specializata in curatenie, Conex Clean va ajuta cu placere cu servicii de curatenie dupa constructor.
Urme de pix, marker sau cerneala
Daca ai un copil scolar, care abia invata sa manuiasca stiloul sau pixul, cu siguranta te-ai intrebat macar o data „cum scot petele de pe mobila?”. Solutia este simpla. Markerul, chiar si cel permanent, cerneala sau urmele de pix se indeparteaza cu spirt. Pune putin spirt pe o laveta sau pulverizeaza putin alcool pe suprafata, iar mai apoi sterge. Va trebui sa ai grija sa nu freci tare in acelasi loc, deoarece risti sa deteriorezi stratul superficial al mobilei, distrugandu-i aspectul. Aplica spirt din abundenta si astepta cateva secunde pana sa stergi, astfel incat alcoolul sa isi faca treaba. La nevoie, poti repeta pana cand petele sunt scoase in totalitate. De asemenea, urmele de pix de pe anumite suprafete pot fi scoase si cu ajutorul fixativului de par, urmand aceeasi pasi de curatare. Citeste aici si cum sa indepartezi urmele de pix de pe imbracaminte si tapiterie.
Cum se curata mobilierul din piele sintetica
Mai intai indeparteaza impuritatile si praful cu o perie moale si pulverizeaza alcool pe cea mai afectata suprafata, care este bine acoperita. Apoi, cu un burete sau un prosop de bucatarie, freaca suprafata pe care ai pulverizat alcool. Pentru a finaliza actiunea, mai poti freca o data suprafata dupa ce se usuca. Astfel, va avea un finisaj frumos.
Elimina zgarieturile de pe mobilierul vechi
Cea mai simpla cale este amestecarea uleiului de masline cu pasta de dinti. Aplica amestecul pe suprafata deteriorata. In cazul in care mobilierul este inchis la culoare, adauga un varf de cafea solubila in produsul de curatat obisnuit sau in amestec. Daca zgarieturile sunt usoare, este suficient sa freci cu un catel de usturoi pana refaci zona deteriorata. Apoi lasa zona sa se usuce si indeparteaza excesul cu o carpa. Ulterior trebuie sa aplici un strat de ceara pe mobilier pentru a proteja suprafata.
Cum scot petele de pe mobila? Aceasta intrebare isi gaseste rapid raspunsurile, pentru ca solutiile exista. Nu mai inlocui mobila veche inca de la primele pete. Curata atent si economiseste eficient.
Pentru mai multe sfaturi utile despre curatenie, citeste Blogul de curatenie. Pentru o curatenie luna apeleaza acum la firma de curatenie Conex Clean.