Cum se curata corect gratarul

Modul in care ne preparam hrana este foarte important pentru sanatatea noastra si pentru o stare zilnica de bine. Totusi, la fel de important este sa ne gandim si la etapele premergatoare prepararii unei mese, cum ar fi etapa de pregatire a alimentelor, de curatare gratar, inainte si dupa gatit si de curatare a ustensilelor. In bucatarie folosim produse si ustensile din cele mai diverse si chiar din diferite materiale. Silicon, fonta sau otel, fiecare dintre ele necesita un grad sporit de atentie, tocmai pentru a le creste durata de viata si pentru a ne proteja sanatatea, pe masura ce ne preparam hrana cu ajutorul lor. Ce facem insa cu gratarul si curatarea sa, cum il ingrijim si ce tips&tricks folosim pentru a-l putea folosi cat mai usor?

Cum se intretine gratarul in mod corect?

Un gratar in aer liber nu inseamna doar o portie binemeritata de aer curat, ci si hrana cu adevarat sanatoasa. Alimentele gratite pe gratar sunt gustoase si sanatoase, iar carnea are un continut mai mic de grasime fata de modul traditional de preparare, la tigaie sau in cuptor. Acest lucru se datoreaza faptului ca grasimea se topeste in timpul gatirii si curge pe gratar, carnea nefiind mentinuta in ulei, asa cum se intampla in bucataria traditionala.

Cand vine insa vorba si despre etapa de curatare, lucrurile devin mai complicate, deoarece informatiile par a fi contradictorii. Unele persoane afirma ca gratarul nu se curata, in timp ce alte voci sustin cu vehementa faptul ca gratarul trebuie curatat temeinic, pentru a preintampina anumite situatii care ne-ar putea pune in pericol sanatatea. Metodele de curatare sunt diverse, insa este indicat sa intelegem beneficiile fiecareia in parte, dar si posibilele dezavantaje.

Curatare gratarului cu peria sau produse abrasive

O metoda despre care se spune ca este foarte eficienta, este curatarea cu peria. Practic, metoda presupune sa curati gratarul doar atunci cand te pregatesti sa gatesti pe el si nu dupa fiecare utilizare. Principiul pare a fi simplu: dupa ce gatesti, lasi gratarul acoperit pana la racire, dupa care il stergi putin cu un prosop de hartie. Grasimea scursa va proteja gratarul de rugina, iar tu nu vei fi nevoit sa il speli temeinic pentru a o indeparta. In plus, atunci cand este utilizat, gratarul se incinge, caz in care eventualele resturi de carne sau alte alimente sunt arse, drept pentru care riscul imbolnavirii este destul de mic. In final, se curata gratarul cu o perie, pentru a indeparta arsura si eventualele resturi de mancare, iar gratarul poate fi folosit pentru o noua masa copioasa.

Problema care apare atunci cand vorbim despre curatarea gratarului cu peria este aceea ca peria se poate deteriora in timp, si ca perii sau firele se pot rupe si pot ramane pe gratar, putandu-se amesteca cu mancarea. Ingerate, aceste fire pot aduce prejudicii sanatatii noastre.

Curatarea cu otet sau lamaie

Otetul si lamaia reusesc prin aciditate sa curate aproape orice. Fireste, aceleasi produse pot indeparta cu succes grasimea de pe gratar, iar in acest sens este necesar fie sa folositi o laveta curata pentru a curata cu otet, fie o lamaie pe care sa o miscati efectiv pe elementele gratarului, pentru a-l curata. Avantajul metodei consta in faptul ca niciunul dintre produse nu sunt nocive pentru sanatate si ca gratarul poate fi curatat rapid si eficient. Un potential aspect negativ ar fi faptul ca lamaia si otetul, prin aciditatea lor, pot afecta structura materialului din care este realizat gratarul, putand determina cel mai adesea aparitia ruginii. Aceeasi situatie se intalneste si in cazul folosirii bauturilor acidulate.

Curatarea gratarului cu apa si sapun sau detergent de vase

Metoda presupune curatarea gratarului prin spalare cu apa si detergent, insa numai dupa ce acesta a fost tinut intr-un recipient cu apa, pentru ca murdaria sa poata fi eliminata cu usurinta. Practic aceasta pare a fi cea mai accesibila metoda, dar si cea mai eficienta, deoarece nu aduce niciun prejuiciu sanatatii, mai ales daca procesul de curatare nu implica socuri mecanice, zgarieri sau alte tipuri de metode invazive.

Sfat: Inainte de folosire, ungeti gratarul cu putin ulei sau grasime, cat sa impiedice astfel lipirea alimentelor. Curatarea se va face cu mai multa usurinta, fara timp pierdut sau efort.

Cu sau fara substante abrazive, cu sau fara perii, otet sau sapun, gratarul necesita o curatare din cand in cand, pentru ca in joc este in definitiv viata si sanatatea noastra. Pentru rezultate optime, puteti sa consultati si specialistii in domeniul curateniei, care sa va sfatuiasca si sa va ajute. In definitiv nu doar hrana sanatoasa ne mentine sanatosi, ci si felul in care aceasta este preparata, incepand chiar cu accesoriile pentru gatit.

Curatenia este importanta si trebuie sa inceapa chiar din bucataria noastra. Am discutat astazi despre curatarea gratarului si despre importanta acestei etape. Hai sa discutam si despre curatenia intregii locuinte!

Intre timp, pentru o curatenie desavarsita, apelati cu incredere la Conex Clean. Vedeti aici serviciile pe care le oferim pentru curatenie la domiciliu si curatenie dupa constructor.


Joomla SEF URLs by Artio